Πώς να προφυλαχθώ από τη ζέστη;

Πώς να προφυλαχθώ από τη ζέστη;

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε προφυλάξεις για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης.

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε οποιονδήποτε αν δεν προσέξει, όμως κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι (ειδικά άνω των 75 ετών), τα μικρά παιδιά, τα άτομα με σοβαρή χρόνια νόσο (ειδικά καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα), τα άτομα με κινητικά προβλήματα (π.χ. νόσος του Parkinson, εγκεφαλικό επεισόδιο), τα άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και φυσικά όσοι δραστηριοποιούνται στη ζέστη όπως οι εργάτες, αθλητές κλπ.

Σημαντικό είναι επίσης ότι κάποια φάρμακα (π.χ. διουρητικά, β-αναστολείς) κάνουν τον οργανισμό πιο ευάλωτο στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη.

Πώς να προφυλαχτείτε:

– Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Αν είναι δυνατόν, προγραμματίστε υπαίθριες δραστηριότητες είτε νωρίς το πρωί, είτε όταν ο ήλιος αρχίζει να δύει.

– Ο κλιματισμός είναι ο φίλος μας το καλοκαίρι. Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε κλιματιζόμενους χώρους (όμως με τακτικό αερισμό του χώρου).

– Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο δροσερό νερό (ακόμα και χωρίς να διψάτε), χυμούς και άλλα υγρά. Αποφύγετε το αλκοόλ και τον καφέ γιατί προκαλούν τελικά απώλεια υγρών. Προσοχή χρειάζεται όμως σε άτομα με παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική ανεπάρκεια, διότι η ισορροπία υγρών μπορεί να είναι δύσκολη, αφού η μεγάλη κατανάλωση υγρών μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

– Ντυθείτε κατάλληλα. Φοράτε χαλαρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα. Αποφύγετε τα σκούρα ρούχα καθώς απορροφούν θερμότητα ή τα στενά ρούχα διότι περιορίζουν τη ροή αέρα που δροσίζει το σώμα. Ακόμα προτιμήστε ένα ελαφρύ, φαρδύ καπέλο. Αυτές οι απλές αλλαγές θα σας βοηθήσουν, όχι μόνο να αισθάνεστε δροσερά, αλλά και να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα.

– Προμηθευτείτε ένα αντιηλιακό με ψηλό δείκτη ηλιοπροστασίας (SPF). Εφαρμόστε το ελεύθερα σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα. Έγκαυμα στο δέρμα από τον ήλιο, επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει τη ζέστη.

– Όταν αισθάνεστε ζεστοί, κάνετε χλιαρά ντους (όχι πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό νερό). Αν δεν έχετε χρόνο ή την ευκαιρία για συχνά ντους, βάλτε ρούχα βρεγμένα με δροσερό νερό στους καρπούς, τους αστραγάλους, τις μασχάλες και το λαιμό σας.

– Καταναλώνετε μικρά και ελαφριά γεύματα.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε η ζέστη αρχίζει να σας επηρεάζει υπερβολικά και θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

Θερμική λιποθυμία / συγκοπή:

Είναι λιποθυμία που προκαλείται από υψηλές θερμοκρασίες.  Προειδοποιητικά σημεία: Ζάλη, αδυναμία, αστάθεια, γενικό αίσθημα δυσφορίας. Τι πρέπει να κάνετε: Ξαπλώστε και βάλτε τα πόδια σας ψηλά και πίνετε άφθονο νερό και άλλα δροσερά υγρά.

Αφυδάτωση:

Είναι η έλλειψη νερού στο σώμα σας. Μπορεί να γίνει σοβαρό αν δεν αντιμετωπιστεί. Εμφανίζεται με αδυναμία, κεφαλαλγία, μυϊκές κράμπες, ζάλη, σύγχυση ή και λιποθυμία.

Τι πρέπει να κάνετε: Πίνετε άφθονο νερό και, αν είναι δυνατόν, ροφήματα που πίνουν αθλητές όπως Gatorade, Lucozade κλπ, τα οποία περιέχουν σημαντικά άλατα που ονομάζονται “ηλεκτρολύτες”. Με τον ιδρώτα, το σώμα χάνει μαζί με νερό και ηλεκτρολύτες. Μεταξύ άλλων, οι ηλεκτρολύτες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού. Αν δεν αισθάνεστε καλά, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Αν αισθάνεστε καλύτερα μετά από κατανάλωση υγρών, αλλά έχετε παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή παίρνετε διουρητικά, θα ήταν επίσης καλό να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Θερμική εξάντληση:

Είναι σοβαρό πρόβλημα υγείας που προκαλείται από υπερβολική θερμότητα και αφυδάτωση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία (βλ. πιο κάτω). Προειδοποιητικά σημάδια είναι η έντονη εφίδρωση (ιδρώτας) ή καθόλου εφίδρωση, μυϊκές κράμπες, κούραση, αδυναμία, ωχρότητα (χλωμός), δέρμα κρύο ή κολλώδες, ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία ή έμετος, γρήγορος και αδύναμος παλμός, λιποθυμία. Η θερμοκρασία του σώματος είναι γενικά μεταξύ 37 °C και 40 °C.

Τι πρέπει να κάνετε: Χωρίς καθυστέρηση, μετακινηθείτε σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος και πίνετε πολλά δροσερά υγρά, όπως νερό ή αθλητικά ροφήματα. Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιολογικά προβλήματα ή αν δεν αισθάνεστε καλύτερα μετά τη μετακίνηση στη σκιά και την κατανάλωση υγρών.

Θερμοπληξία:

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να συμβεί σταδιακά, ειδικά σε άτομα με ασθένειες και σε ηλικιωμένους. Μπορεί να είναι θανατηφόρα. Προειδοποιητικά σημάδια είναι θερμοκρασία σώματος 40 °C ή υψηλότερη, δέρμα κόκκινο, ζεστό και ξηρό, ψηλοί παλμοί (η καρδιά χτυπά γρήγορα), πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία ή έμετος, σύγχυση, λήθαργος ή απώλεια της συνείδησης.

Τι πρέπει να κάνετε: Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μετακινηθείτε σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος και αφαιρέστε τα βαριά ρούχα, βραχείτε με δροσερό νερό ή βάλτε ρούχα βρεγμένα με δροσερό νερό στους καρπούς, τους αστραγάλους, τις μασχάλες και το λαιμό σας για να μειώσετε τη θερμοκρασία. Προσπαθήστε να δείτε εάν μπορείτε να καταπιείτε με ασφάλεια το νερό ή τα αθλητικά ποτά ενώ περιμένετε να φτάσει ιατρική βοήθεια. Εάν φροντίζετε κάποιον άλλον που έχει πάθει θερμοπληξία, δώστε νερό ή ποτά ΜΟΝΟ εάν είναι ξύπνιος και μπορεί να καταπιεί. Μην προσπαθήσετε να δώσετε υγρά από το στόμα εάν το άτομο είναι ληθαργικό (σαν να νυστάζει), διότι μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.