Πρέπει πραγματικά να αποφεύγουμε το λίπος στη διατροφή μας;

Πρέπει πραγματικά να αποφεύγουμε το λίπος στη διατροφή μας;

Εργασία μας που παρουσιάσαμε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, 27-30/8/2021 (European Society of Cardiology #ESC https://www.escardio.org/).

Ξέροντας ότι η χοληστερόλη είναι βασικό συστατικό της αθηρωμάτωσης (“αρτηριοσκλήρυνσης”), η λογική και οι ευρωπαϊκές οδηγίες συστήνουν να αποφεύγουμε τη δίαιτα πλούσια σε λίπος, ειδικά τα κορεσμένα λιπαρά.

Τελευταίως όμως, φαίνεται ότι το να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες (ζάχαρη, ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί) μπορεί να είναι είναι εξίσου, αν όχι καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε κάποιους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Κάναμε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση όλων των συμμετεχόντων όλων των δημοσιευμένων μελετών (25 τυχαιοποιημένες μελέτες) που σύγκριναν διατροφή φτωχή σε λίπος με διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες, σε υπέρβαρους και παχύσαρκους. Η μετανάλυσή μας έδειξε ότι αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερα αποτελέσματα, με μεγαλύτερη μείωση του βάρους, των τριγλυκεριδίων και παραγόντων φλεγμονής (TNF-α, IL-6) και μεγαλύτερη αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL, χωρίς να αυξηθεί η κακή χοληστερόλη LDL ή η αρτηριακή πίεση.

Φαίνεται δηλαδή, ότι αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες, μπορούμε να έχουμε τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς μας, από ότι αν αποφεύγουμε το λίπος (και υπάρχουν αρκετές ερμηνείες γι’ αυτό).

Η εργασία αποτέλεσε τη διπλωματική εργασία (MD thesis) της, τότε φοιτήτριας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και νυν συναδέλφου, Angela Ishak.