Επισκέψεις σε σχολεία: Watch your heart – Keep it young!

Επισκέψεις σε σχολεία: Watch your heart – Keep it young!


Στα πλαίσια του προγράμματος “Watch your heart – Keep it young” που έχω την χαρά να συντονίζω, επισκεφτήκαμε το Απεήτειο Γυμνάσιο στον Αγρό και ενημερώσαμε τους μαθητές για το πώς μπορούν να προστατεύουν την καρδιά τους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από μια ιδέα μας, μαζί με ομάδα φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ως μια δράση της ομάδας εργασίας Καρδιαγγειακής Πρόληψης της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της οποίας προεδρεύω.

Μέσα από μια ομιλία και από διαδραστικά workshops, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι είναι η καρδιά, ποιες είναι οι βασικές παθήσεις της, την άκουσαν να χτυπά μέσα τους και ενημερώθηκαν με ποιους τρόπους μπορούν να την προστατέψουν, με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και φάνηκαν να καταλαβαίνουν τη σημασία της πρόληψης με σωστή διατροφή, άσκηση, έλεγχο του σωματικού βάρους, αποφυγή του καπνίσματος και του στρες, με προληπτικές επισκέψεις σε γιατρούς, κλπ. Υιοθετώντας από νεαρή ηλικία έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για παθήσεις της καρδιάς, ενώ τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι τεράστια. Εύχομαι να τους επηρεάσαμε θετικά!

Πολύτιμη η εθελοντική βοήθεια φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από την Ιατρική Σχολή (Γιάννης Μπούτσικος, Θέμις Γκρέκου, Μαρία Ντόβα, Αριστέα Τσαρούχα, Γιάννης Αρκουλής και Δημήτρης Γελαλής) και από την Επιστήμη Διατροφής και Διαιτολογίας (Λευτέρης Κοντός, Αγνή Αλεξάνδρου, Αντρέας Πολυδώρου, Χρυσοβαλάντω Νικολάου, Αναστασία Καρολίδου, Θέκλα Αριστείδου και Γαλάτια Ράφτη).

Ευχαριστώ θερμά τη βοηθό διευθύντρια κα Μαίρη Βασιάδου για τη διαμεσολάβηση και τη διευθύντρια κα Τέρψα Δημητρίου-Καραντάνου για τη φιλοξενία.